Yavuz Selim Mahallesi Küçük Sanayi Sitesi 80. Cadde No:42/A Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş

+90 537 014 51 46

info@melikemensucat.com
Genellikle birbirinden farklı olarak kullanılan üç iplikten, birinci zemin ipliği ile zemin örgüyü, ikinci iplik (astar ipliği) ile yüzeyi oluşturma ve üçüncü bağlantı ipliği ile de yapının daha sağlam olması sağlanır ve astar ipliğinin kumaşın ön yüzünde görünmesi önlenir. Bu kumaşlar daha ağır yapılı örme kumaşlardır. Üçiplik kumaşlarda diğer kumaşlar gibi her türlü iplikten üretilebilmektedir ancak yaygın olarak kullanılan iplik cinsi; pamuk/polyester karışımlı ipliklerdir.

Üç iplik Kumaş Nasıldır?

İkiplik kumaşlar gibi, eşofmanda kalın kalın penye olarak sweetshirtlerde, ikiipliğe göre epey kalın, yumuşak ve bazıları şardonsuz düz, bazıları da iç yüzeyi şardonlanmış yani tüylendirilip pamuklu hale getirilmiş olarak bulunur. Hani böyle puf puf sweat eşofmanlar olur ya işte onlar gibi.

Üçiplik Kumaş Özellikleri

  • Ön ve Arka yüzü birbirinden farklıdır, ön yüzü düz arka yüzü ise atlamalı bir yapıdadır.
  • Kalın yapıda kumaşlar olduğu için genellikle sonbahar/kış aylarında giyilir.
  • Sweetşört, kapişonlu, eşofman vb. kıyafetlerde yaygın olarak kullanılır.
  • Yazlık elbiselerde kullanılmaz.
  • Likralı olanları çok azdır hatta yok denecek kadar azdır o yüzdenesneme yapmaz.
  • Pamukla üretilenler bebek kıyafetlerinde sıkça kullanılmaktadır.
  • Yıkandığında çekme yapmaz.
  • Ütüleme derecesi mutlaka yıkama talimantından kontrol edilmeli ve ona göre sıcaklık belirlenmelidir.

Üç İplik Örgülü Kumaşların Üretimi

Tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde atlama, askı ve ilmek elemanlarının birlikte kullanılmasıyla elde edilen örgü çeşididir. Üç iplik örgüler yüzey görünümleri iki iplikte olduğu gibi ön yüzde ilmek (süprem) örgü yüzeyi, arka yüzde ise atlamaların oluşturduğu iplik yüzmeleri şekildedir ancak iki iplikten farklı olarak atlama ve ilmek sırasının arasında askı yapılması sağlanarak kumaş yüzeyleri arasına bağlantı ipliği kullanılır. Bu sayede daha dolgun, gramajı yüksek ve sıkı bir kumaş yapısı elde edilmiş olunur.

Makinenin Hazırlaması

Üç iplik örgüler en az 6 sistemden oluşur. Hav yüzeyini oluşturan ipliklerin bağlantı (askı) noktalarının değiştirilmesi, arttırılıp azaltılması, renkli iplik kullanımı, sistem sayılarının değiştirilmesi ve farklı efektler vererek onlarca çeşit üç iplik örgülü yüzeyler üretilebilmektedir.

En az 4 iğne raporundan oluşan örgü raporunda 1. sistem 1. iğnesi askı diğer iğneler atlama hareketi yapar. 2.sistemde tüm iğneler askı hareketi yapar, 3. sistemde tüm iğneler ilmek hareketi yaparlar. 4. sistemde ise 2. İğne askı hareketi yaparken diğer iğneler atlama hareketi yapmaktadır. 5.sistemde tüm iğneler askı, 6.sistemde tüm iğneler ilmek hareketi yaparak örgü raporu tamamlanır.

Çeliklerle yapılan düzenlemede en az üç yollu sistemler kullanılmalıdır. Askı hareketi yapan iplikler ilmek hareketi yapan ipliklerle aynı anda bağlantı yaptıklarından 6. Sistemde iki örgü sırası yapılmış olunur.

Örgüde astar ve yüzey görünümünün düzgün bir şekilde oluşturulabilmesi için iplik gerginlikleri iyi ayarlanmalıdır. Bu tip örgülerde kumaşın yüzeyini oluşturan sistemlerde daha parlak ve ince iplikler kullanılırken, dolgu ipliği olarak genelde 70-100 denye polyester ipliği tercih edilmektedir. Astar bağlantılarını yapan ipliklerde daha kalın ve bükümü daha az olan genellikle pamuk tercih edilmektedir.

Numunenin Örülmesi

Makine üzerinde çelik ayarları ve iplik sevk ayarları yapıldıktan sonra makinenin ayarlarının kontrolü için ortalama olarak bir metre kadar kumaş örülür. Makine çalıştırılırken öncelikle kontrollü olarak yavaş çalıştırılmalıdır. Olası iş kazalarının ve hataların önlenmesi için makine üzerindeki gereksiz malzemeler kaldırılmalı, kumaş oluşumu dikkatle izlenmelidir.

Kontrollerin Yapılması

Kesilen örme numune kumaş, gramaj alma aleti kullanılarak tekrar düzgün ve ölçülü olarak tekrar kesilir. Numune kumaş üzerinde yapılması gereken genel kontroller şunlardır;

  1. Kumaşta harcanan iplik miktarı
  2. Kumaş gramajı
  3. Örgü raporu
  4. Renk raporu ve renk rapor boyutları
  5. Tuşesi
  6. Kumaş sarım en ayarı vb.

Numune kumaş üzerinde yapılan kontroller neticesinde istenilen özelliklere uygun olarak örme kumaş kontrol edilir. Gerekli düzeltmeler ve ayarlamalar yapılarak, makine seri olarak çalıştırılır.